Det finns Innovationscheckar för små- och medelstora bolag att söka.
Checkarna har initierats av myndigheten Vinnova för att stärka små- och medelstora företags innovationsförmåga och konkurrenskraft. Nedan kan du läsa mer om hur du ansöker, vilka villkor som finns samt vad du kan använda checkarna till.
Vad är en innovationscheck?
En innovationscheck används för att stärka ditt bolags innovationsförmåga och därmed konkurrenskraft. Upp till takbeloppet finns det möjlighet att kombinera insatser av olika checktyper, till exempel att först nyttja en infrastrukturcheck och därefter en affärsutvecklingscheck såvida de avser samma projekt i företaget.
Checkarna bekostar extern kompetens inom tre olika områden:
Vem kan ta del av checkar?
För att vara en lämplig checkkandidat behöver följande kriterier vara uppfyllda:
Hur blir du aktuell för en innovationscheck?
Mer om de olika innovationscheckarna
Affärsutvecklingschecken ger företag möjligheter att avgöra potentialen i en innovationsidé. Det kan till exempel handla om att undersöka och validera kundefterfrågan, marknadsstorlek, affärsmodell och andra kommersiella osäkerheter. Det kan även handla om affärsförnyelse avseende att till exempel testa nya material i befintlig produkt som har lägre klimatpåverkan och därmed bidrar till att uppnå målen i Agenda 2030 eller att utveckla en cirkulär affärsmodell. Affärsutvecklingschecken ska användas för att köpa in extern kunskap från forskningsinstitut, universitet, högskolor eller privata aktörer.
Infrastrukturchecken ger företag möjlighet att testa till exempel uppskalning eller teknisk validering genom tillgång till labb, testbäddar, test- och demoanläggningar, produktionsanläggningar etcetera. Häri ingår beräkningskapacitet, databas. Infrastrukturchecken ska användas för att köpa sig möjlighet att utreda och testa teknik och uppskalning med mera som infrastrukturerna ger möjlighet till.
IP-checken är till för att företag ska kunna ta fram en strategi för hantering av sina immateriella tillgångar. Framtagande av IP-strategi bör innefatta men måste inte omfatta alla moment i Vinnovas processbeskrivning för framtagandet av en IP- strategi. Moment A: Identifiering av ägandefrågor, B: Omvärldsanalys och C: Framtagande av strategi och genomförandeplan. IP-checken ska således användas för att köpa in extern kompetens för att utveckla en IP-strategi. Inför att ett företag ska beviljas en IP-check ska även företaget genomgå PRV:s kurs ”affärsstrategisk hantering av immateriella tillgångar”. Kursavgiften får bekostas via IP-checken. Läs mer om IP checkarna i ett separat infoblad.
Exempel på vad som INTE kan finansieras av en innovationscheck:
Kort om projektet
Projektledare på SISP är . Om du som bolag har konkreta frågor om Innovationscheckar rekommenderar vi att du i första hand kontaktar en förmedlare nära dig enligt listan nedan.
Förmedlare av innovationscheckar per region
Stockholmsregion
Sting – Stockholm
Södertälje Science Park - Södertälje
Östra mellansverige
Linköping Science Park - Linköping
LEAD – Norrköping & Linköping
Inkubera - Örebro
Uppsala Innovation Centre - Uppsala
Create Business Incubator – Västerås
Småland med öarna
Kalmar Science Park - Kalmar
Atrinova Affärsutveckling – Oskarshamn
Sydsverige
MINC – Malmö
Medeon – Malmö
Krinova Incubator och Science Park – Kristianstad
SmiLe Incubator – Lund
Ideon Innovation – Lund
Blekinge Business Incubator – Karlskrona & Karlshamn
Västsverige
HighFive - Halmstad
Brewhouse – Göteborg
Chalmers Ventures – Göteborg
Science Park Skövde - Skövde
GU Ventures – Göteborg
Sahgrenska Science Park – Göteborg
Norra mellansverige
Sting Bioeconomy – Karlstad
Sandbacka Science Park – Sandviken
Dalarna Science Park – Borlänge
Movexum – Gävle
Stifelsen Compare - Karlstad
Mellersta norrland
BizMaker – Sundsvall
Peak Innovation - Östersund
Övre norrland
Boden Business Park - Boden
eXpression Umeå - Umeå
Arctic Business Incubator
Skellefteå Science City - Skellefteå
UBI - Umeå Biotech incubator - Umeå