Stiftelsen ÅForsk har i samarbete med Swedish Incubators & Science Parks utsett 10 entreprenörer som får ÅForsks Entreprenörsstipendie 2019. Stipendiet om 200 000 kronor syftar till att stötta entreprenören att förverkliga sin affärsidé.
Entreprenörernas gemensamma nämnare är att de driver spännande och nytänkande företag som utvecklats inom det akademinära ekosystemet för innovation som inkubatorer, science parks eller innovationskontor vid högskolor och universitet.
Tekniken och tjänsterna som ligger till grund för de 10 utsedda entreprenörernas idéer har förankring inom forskning och utveckling med hög innovationshöjd.
– Vi har glädjen att på Sveriges Innovationsriksdag dela ut ÅForsks Entreprenörsstipendie till 10 stipendiater med entreprenöriellt driv och innovativa affärsidéer, säger Anders Snell, verkställande ledamot ÅForsk och fortsätter.
ÅForsk Entreprenörsstipendie delas ut av ÅForsk på Swedish Incubators & Science Parks årliga konferens Sveriges Innovationsriksdag den 8 maj i Karlskrona. Stipendiet utgörs av 200 000 kronor.
Hela listan över de 10 innovativa entreprenörerna som får stipendiet finns i informationen nedan.
- Ellinor Niit Högskolan i Borås; Grants and Innovation Office Högskolan i Borås
Affärsidé: FlexDyer – lösning som minskar användningen av vatten, energi och kemikalier vid färgning av textilier.
- Donatella Puglisi Linköpings universitet; LiU Innovation
Affärsidé: Sensorsystem som bevakar luftkvaliteten inomhus och upptäcker skadliga luftföroreningar.
- Tim Nordh Uppsala universitet; Uppsala Innovation Centre
Affärsidé: Ett katodmaterial av förnybara material som möjliggör lagring av energi. Tekniken har möjlighet att disruptera batterimarknaden.
- Saleh Javadi Blekinge Tekniska Högskola; Blekinge Business Incubator
Affärsidé: Lösning som kombinerar artificiell intelligens med energieffektivisering för minskad energianvändning och konsumtion.
- Majid Alimadadi Mittuniversitet; Västerås Science Park
Affärsidé: Ett biobaserat och biologiskt nedbrytbart material som kan återvinnas, ersätta plastförpackningar och användas för små elektroniska apparater.
- Julia Klasson Chalmers; Chalmers Ventures
Affärsidé: En lösning med patenterad nonteknik som renar luft och vatten på ett energieffektivt sätt.
- Isak Nielsen Linköpings universitet; LEAD
Affärsidé: Har utvecklat en molnbaserad tjänst för optimerad växtodling inom lantbruket.
- Martin Hassler Hallstedt Lunds universitet; Ideon Innovation
Affärsidé: Programvara som kombinerar KBT och inlärningspsykologi med speldesign för att lära ut matematik för elever i lågstadiet.
- Betty Collin Högskolan i Kristianstad; Krinova
Affärsidé: Lösningen består av vilda jästsvampar som isolerats från den skånska naturen och kan användas för kommersiellt bruk vid exempelvis dryckesproduktion av vinproducenter och bryggerier.
- Sebastian Desand KTH, KTH Innovation
Affärsidé: Webbaserade vindsimuleringar gör det möjligt att skapa komfortabla och säkra stadsmiljöer samt få ökad kunskap om luftföroreningar. Genom algoritmer kan vem som helst genomföra en vindsimuleringsstudie.
Observera att listan inte ska ses som en rankning av stipendiaterna.