SISP har erbjudits möjligheten att bidra till utvecklingen av framtidens innovationssystem för mat i Sverige genom att leda ett av tre spår i en förstudie. Detta på uppdrag av Tillväxtverket (finansiär), Vinnova, Formas och Jordbruksverket. Det är Sweden Food Arena som är initiativtagare och projektledare, Samla Sverige, Lantbruksnätverket och SISP samarbetar i förstudien.
Spåret SISP kommer leda har uppdraget att:
- Utarbeta förslag på framtida utveckling av ett nytt innovationssystem med nationellt tillgängliga erbjudanden till företag och idébärare med innovativa ambitioner och potential.
- Ta fram förslag till syfte och mål, organisation, deltagande aktörer, processer m.m.
- Förslag på nationell och regional finansiering samt eventuella förändringar i regelverk för att bättre kunna nyttja befintliga resurser.
Detta är frågor som vi i SISP inte bara har nytta av att lösa inom livsmedelsområdet – utan också inom alla områden. Ett arbetssätt som möjliggör effektivt samarbete där lokala / regionala tillgångar blir nationellt tillgängliga för innovativa idébärare, startups och etablera bolag. Hur kopplar vi ihop Sverige och löser frågor som t ex:
- Hur når vi ut, hittar och attraherar idéer från idébärare I hela matsystemet – från jord till jord igen?
- Hur får vi fler idéer som har applikation i matsystemet…från andra håll (t ex tech, lifescience)?
- Vilka generella funktioner behöver / bör vara lokala i innovationsstödet – hur använder vi den infrastruktur som finns i bla science parks och inkubatorer?
- Vilka funktioner lämpar sig vara tillgängliga nationellt för att testa, validera, utveckla, skala?
- Hur ser vår drömmodell ut för detta – och vilka är hinder vi behöver överbygga?
Är du medlem i SISP och intresserad av att delta i arbetet? Kontakta då Kristian Wirsén, som kommer leda spåret.
Varmt välkommen att delta!