Jönköping boostar Sveriges kompetens inom kapitalanskaffning i tidiga faser

Verksamma hos landets innovationskontor, inkubatorer och science parks, samt affärsänglar, samlades i Småland för två dagars utbildning.

13 oktober 2024

Förra veckan veckan höll Science Park Jönköpings län den fjärde upplagan av sin uppskattade riskkapitalutbildning. Dryga 20-talet deltagare från innovationskontor, inkubatorer, science parks och nya investerare, samlades i Science Park Towers för att lära och få nya insikter om kapitalanskaffning till tidiga bolag.

Utbildningen, som riktar sig till affärsutvecklare, rådgivare och blivande investerare, gav en omfattande förståelse för hur riskkapital fungerar och hur startups kan förbereda sig inför kapitalanskaffning.

Gustav Österström, kursledare och VD i det inkubatornära investeringsbolaget Spectria Invest

Under två dagar i Jönköping täcktes ämnen som hur riskkapitalmarknaden är uppbyggd, olika investerares tankesätt och hur företag kan värderas inför en potentiell investering. Deltagarna fick även lära sig investerarjargong, det vill säga olika termer och uttryck som används av investerare, samt vikten av starka avtal och ett välfungerande samarbete mellan företag och investerare. 

“När vi utformade utbildningen ville vi att den skulle ge värdefulla insikter, oavsett om deltagaren var ny i rollen eller lite mer erfaren. Det känns väldigt positivt att vi har haft en bred mix av kursdeltagare – från nyanställda affärsutvecklare till affärsänglar, inkubatorledare och VD:ar för inkubatornära riskkapitalbolag. Flera av dessa organisationer har valt att skicka fler kollegor till utbildningen över åren, vilket visar på att kursens innehåll har varit uppskattat” säger Martin Harbäck, affärsutvecklare och verksamhetscontroller på Science Park Jönköpings län.

“Det finns ingen specifik modell eller en universallösning som alltid fungerar inom riskkapital, utan mycket handlar om att förstå de bakomliggande logikerna och vad som krävs för att vara relevant på den marknaden. I kursen lägger vi stort fokus på just dessa logiker och grundläggande insikter" tillägger Gustav Österström, VD Spectria Invest.

Martin Harbäck, kursledare samt affärsutvecklare och verksamhetscontroller på Science Park Jönköpings län 

Konkret förståelse för riskkapitalmarknaden

Genom en blandning av föreläsningar, diskussioner och praktiska exempel, erbjöd kursen både teoretisk och praktisk kunskap. Deltagarna, som hade rest till Jönköping från Malmö och Karlskrona i söder, till Borlänge längre norrut, berömde efteråt utbildningen för dess relevanta innehåll och de inspirerande diskussionerna. Många pekade på värdet av att få jobba med verkliga case och pitchar, vilket gav dem en konkret förståelse för vad som krävs för att lyckas på riskkapitalmarknaden. Bland annat fick de lyssna till en startup-pitch från ett verkligt case och efter det fiktivt investera i bolaget uppdelade i olika investeringsteam med diversifierat fokus.

“Att vara väl förberedd, veta vad som efterfrågas och hur processen går till är viktigt, även för innovationscoacher för de allra tidigaste idéerna. Förberedelse och ett grundligt förarbete kring marknadsförutsättningar, konkurrenter och kostnader är centralt för att lyckas attrahera kapital senare. Att kunna förmedla denna kunskap till entreprenörerna och tidigt få dem förbereda sig för att söka kapital är en viktig del av den coachning som vi genomför. Efter utbildningen är jag bättre rustad för att ge detta stöd till forskare och entreprenörer” säger Kennet Henningsson, Innovation Office Lead vid Blekinge Tekniska Högskola.

En startups framgångshistoria och investeringsresa

Dan Friberg, som tidigare har varit både affärsutvecklare och VD för Science Park Jönköpings län, berättade om inkubatorbolaget från 2004 som han då coachade och där han senare gick in som VD 2016. Idag är Infobric värderat till flera miljarder, mycket tack vare lyckade kapitalanskaffningar och uppköp av bolag. Slutligen fick deltagarna möjlighet att ställa frågor till och diskutera med Jenny Engerfelt från Voima Ventures som investerar i deeptech och impact-bolag. Frågor som “räcker det med en tidshorisont på 10 år för deeptech” och “borde inte staten ta lite större risk i tidiga skeden” uppkom.

“Det jag tar med mig från utbildningen är dels ett breddat nätverk bland både rådgivare och investerare som finns i olika verksamheter runt om i landet och som med olika inriktningar och spetskompetens kanske kan vara av värde för några av våra inkubatorföretag under deras startup- och vidare tillväxtresor. Jag har fått en mer nyanserad bild av riskkapitalanskaffning från såväl investerar- och entreprenörsperspektiv och jag har också en större insikt och med det en ökad respekt för värdering av startupbolag som ju inte har någon historik eller track-record att vila sig mot. Det handlar om framtida tillväxtpotential och därför är det så viktigt med väl underbyggda business case där affärslogiken hänger ihop” säger Athinna Papadopoulou, affärcoach på inkubatorn i Kalmar Science Park.

De interaktiva momenten under utbildningen gav en unik inblick i vad investerare letar efter i tidiga bolag, och hur samarbeten mellan startups och investerare kan bli framgångsrika.

“Det har varit en väldigt bra genomförd utbildning som belyser många viktiga områden när det gäller riskkapital. Utbildningen har stärkt min förmåga att coacha entreprenörer som söker investerare. Med den här i ryggen känner jag mig ännu tryggare i min roll som affärsutvecklare när jag coachar unga bolag som ska resa kapital” avslutar Jim Ternander, affärsutvecklare Borås Ink.