FOOD HACK BY KRINOVA & FORMAS 2019

Krinova Incubator & Science Parks och forskningsrådet FORMAS arrangerar ett internationellt hackathon med syftet att skapa innovativa lösningar för hur vi på ett hållbart sätt kan producera, distribuera och konsumera mat och livsmedel.

 

Josefin jaén nilsson 14 november 2018

Hur kan vi säkerställa människors tillgång till förnödenheter som mat, vatten och energi? Och hur kan vi göra det samtidigt som vi bygger och bevarar balanserade ekosystem, den biologiska mångfalden och hållbara samhällen?

För femte året i rad arrangerar Krinova Incubator & Science Parks innovationstävlingen Food Hack – ett internationellt hackathon som pågår i 48 timmar med syftet att skapa innovativa lösningar för hur vi på ett hållbart sätt kan producera, distribuera och konsumera mat och livsmedel.

A healthier planet är temat för Food hack 2019 som handlar om att hitta produkter och tjänster som kan ta oss närmare FN:s globala hållbarhets mål. Vi pratade med Elin Carleke, projektledare för Food Hack på Krinova Incubator & Science Park, och bad henne berätta lite mer.
 
Vilka får vara med och tävla?

- Tävlingen vänder sig till människor med olika profession och bakgrund som delar drivkraften att hitta lösningar på utmaningar vi har kopplat till matproduktion, distribution och konsumtion.  

15 – 17 mars 2019 går tävlingen av stapeln och man hoppas på ett stort deltagarantal och många internationella tävlande. Under Food hack 2018 hade tävlingen deltagare från 28 länder.
 
Varför tror du att det är så många internationella deltagare?

- Redan första året vi anordnade Food Hack 2014 valde vi att profilera det som ett internationellt evenemang. Innovation har inga gränser och vi ser att det finns ett stort behov av en mötesplats för den globala food-communityn eftersom antalet deltagande från olika nationaliteter ökar för varje år, berättar Elin.

Tidigare års deltagare i Food Hack har levererat många spännande lösningar och koncept som lever än idag. Utöver tävlingsbidragen som tas fram, är Food Hack ett tillfälle för deltagarna att bygga nätverk som i sin tur har lett till nya projekt och koncept utanför hacket.

 

Ett urval av tidigare års tävlingsbidrag:

  • Eat:em som gör proteinrika snacks och bars av insekter.
  • Apple Girl omvandlar spill från produktion av äppeljuice till ett förpackningsmaterial som de kallar äppelläder.
  • Truffle marbles försluter tryffelns flyktiga arom i små gel-kulor som löses upp först vid upphettning.

Det är ju trotsallt en tävling, vad vinner man?

- För vinnaren av Food Hack 2019 ligger 50 000 kr i prispotten. Dock ser vi att priset inte är det viktiga för deltagarna, utan det är viljan att bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion, bredda sitt nätverk och jobba med öppen innovation som driver dem. Och möjligheten att även efter hacket kunna jobba vidare med sina koncept med stöd av Krinova, säger Elin.

Nytt för årets tävling är att forskningsrådet FORMAS som finansierar forskning för hållbar utveckling, medarrangerar och bidrar med sin kompetens.

- Genom att vara med och arrangera Food Hack stärker vi vårt arbete med innovation, digitalisering och nyttiggörandet av forskningen. Samarbetet med Krinova gör också att vi når ut till nya målgrupper och främjar samverkan mellan olika typer av aktörer. Vilket i sin tur kan leda till nya hållbara lösningar som hjälper oss i strävan mot de globala hållbarhetsmålen, säger Formas generaldirektör Ingrid Petersson.