Artikelserie - det här är årets pristagare till ÅForsk Entreprenörsstipendium
I tio veckor framöver presenterar SISP årets stipendiater. Hör pristagarna själva berätta om sina upplevelser. Alla stipendiater presenteras utan inbördes ordning. Nästa stipendiat på tur är Linnea Bergman!
Namn: Linnea Bergman, Linköpings universitet, LEAD.
Affärsidé: Solar Bora –nyckelfärdigt system/elnät där elnät inte finns som kan driva till exempel belysning, induktionsplattor, verktyg och kyl/frys.
Vårt varmaste grattis! Vad betyder det att få ÅForsk Entreprenörsstipendium 2020 för dig och ditt företag?
- Tack, det betyder massor! Jag tar det som ett tecken på att det vi gör är bra och viktigt! Utöver äran så gör det ju en skillnad rent ekonomiskt, det ger oss en ökad trygghet och en stabilitet ett tag framöver. Just nu känns det extra skönt, i och med att vi precis som så många andra drabbas av Corona dess påverkan på samhället. Mycket är osäkert och vi behöver förbereda oss på att det tar tid innan saker fungerar ens okej igen, så ett ekonomiskt stöd just nu gör stor skillnad.
Berätta lite om dig själv. Vem är du som entreprenör? Vilken är din bakgrund? Vad inspirerar dig?
- Jag är en envis och positiv entreprenör. Jag driver Solar Bora för att jag tror på skillnaden vi kan göra för människor som inte har tillgång till tillförlitlig el, jag drivs av att jag tror att vi kan göra deras liv lite bättre. Jag har läst till civilingenjör inom energi - miljö - management på Linköpings universitet, och avslutade utbildningen 2017 med att göra mitt exjobb på just Solar Bora. Jag tycker att bolagsresan och tillvaron som entreprenör är häftigt, men min drivkraft grundas i vad företaget kan göra för nytta genom att göra världen lite bättre med förnybar energi för afrikanska landsbygden.
Vad är bakgrundshistorien om ditt företag? Hur kom du på affärsidén och var kommer den ifrån? Hur låter din ”hisspresentation/elevator pitch”?
- Solar Bora tillhandahåller nästa generations Solar Home System för den Afrikanska landsbygden. Vi levererar förnybar och tillförlitlig energi, även där ett pålitligt elnät inte finns. Detta ger användaren känslan av att ha elnät, även om man inte har det. Företaget grundades 2016. I grundar-teamet ingår en person som bott flera år i Kenya och en person som arbetar mycket i Mali, som båda sett ett stort behov av tillförlitlig el för produktiv användning. Det som egentligen skulle behövas är ett pålitligt elnät, men då det kommer dröja (och i många fall aldrig komma) så löser vi problemet med ett solcellssystem som levererar "riktig el" (230 V AC till hög effekt) - samma typ av el som elnätet skulle ha gett! Det här systemet ger användaren möjlighet att laga mat med induktionsplatta (istället för med ved och träkol) och även möjlighet att starta en liten micro business baserat på tillgången till el!
Vad har varit dina svåraste utmaningar hittills? Och dina viktigaste lärdomar?
- Det är större eller mindre utmaningar hela tiden, varje dag! Jag tror egentligen att det i sig har varit det svåraste. Jag har fått jobba för att lära mig att fira de små segrarna, och att inse att det kommer alltid finnas fler problem att lösa oavsett hur mycket jag jobbar. Det gäller att prioritera så att de viktigaste problemen blir lösta först. Ibland har man sådan tur att vissa av de mindre akuta problemen löser sig av sig själva med tiden!
Hur är företaget anslutet till en inkubator eller en science park? Har det haft en betydelse för dig som entreprenör?
- Vi på Solar Bora är medlemmar i LEAD i Linköping, där vi också har vårt kontor. LEAD har gjort stor skillnad både i hur vi strukturerar och bygger vårt bolag, och i hur jag själv utvecklas som entreprenör. Jag bollar ofta både stora och små frågor med coacherna på LEAD, eller med något av de andra företagen i lokalerna.
Samarbetar du med andra aktörer, till exempel offentliga eller privata eller kanske har du din första stora kund?
- Vi har fått våra första kunder i Kenya och Mali, och har nu en partner i respektive land. Nu jobbar vi på att få fler!
Länkar:
Hemsida: www.solarbora.com